Welcome to Ex- act KM   Click to listen highlighted text! Welcome to Ex- act KM Powered By GSpeech

Zuid-Holland

Verslag stadswandeling Schiedam op 16 mei 2019 van regio Zuid-Holland.
Op donderdagmiddag 16 mei gingen we met negen personen naar onze afgesproken plaats in Schiedam, de ruïne van het Huis te Riviere. Onze Gilde-gids stelde zich bij aankomst voor met de prachtige naam Don Rodrigues. Hij zou ons vanmiddag veel mooie en interessante dingen van en over Schiedam vertellen en laten zien.
Het weer was ’s morgens nog aan de frisse kant, maar naarmate de dag vorderde werd het steeds een beetje lekkerder.


We gaan met de gids in gedachten even 1000 jaar terug, naar de tijd van graven en gravinnen. Schiedam is een zeer oude stad en de naam verwijst naar lang geleden: een dam aan de Schie. Op deze wijze zijn veel plaatsnamen ontstaan. Onze afspraakplaats was dus, zoals gezegd, de ruïne van het Huis te Riviere en ligt nu vanaf de buitenkant gezien tegen het Schiedams Theater. Vanaf deze plaats beginnen we aan de stadswandeling.
De ruïne is een schamel overblijfsel van een kasteel en werd in voorafgaande jaren als ‘speelobject’ gebruikt door de plaatselijke jeugd; wat is er leuker dan verstoppertje spelen in een kasteel? Maar mede hierdoor kwijnde het langzamerhand weg. Nu is het veilig gesteld door de aanleg van fraaie beplanting en een grachtje, maar nog steeds mooi om te bekijken. We lopen een klein stukje verder en komen aan bij het Proveniershuis, wat vroeger leprahuis of leprozenhuis was, waar mensen met de besmettelijke ziekte lepra bij elkaar woonden in hofjeshuizen er achter. Later mochten er alleen maar ongehuwde dames van onbesproken gedrag wonen, maar tegenwoordig zijn ze erg in trek bij jongeren en is het een mengeling van diverse mensen geworden.
We gaan verder en zijn nu op de ’s-Gravelandseweg aangekomen. Schiedam kenmerkt zich door het flinke aantal (7) molens in de stad. Hier passeren we de molen ‘De Kameel’, die in 2010 geheel is gerestaureerd en nu op de lijst staat van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. Hiernaast gaan we de brug over langs de oude stokerij van Floryn, waar nu de schutters van schutterij ‘Sint Joris Doelen’ nog regelmatig bijeen komen.
Via het Groene Weegje komen we nu in de Brandersbuurt terecht. In het Molenmuseum is ook de opleiding voor molenaar gevestigd. We wandelen verder en zien prachtige pakhuizen bij de Noordmolenstraat. We buigen nu af naar het Spinhuispad met het Jenevermuseum, dat thans een theater is. De naam Spinhuis was vroeger niet zo geliefd, want als je iets op je kerfstok had werd je naar het Spinhuis gestuurd en moest je voor straf de hele dag spinnen. Het heeft dus niets te maken met een huis vol spinnen!
De gids heeft een aardig tempo dus we gaan weer verder langs de Schie met heel mooie huisjes en het Zakkendragershuisje uit 1725. Verderop de kerk ‘Thuis te Poort’ en daarnaast een Oud-katholieke kerk. Terwijl de gids iets over deze kerk, die vroeger een schuilkerk was geweest, stond te vertellen en dat hij op dit moment helaas gesloten was, voegde een dame zich in het gesprek en zij bood aan als wij dat wilden, we best wel even binnen mochten kijken, dan ging zij de sleutel wel even halen. Nou, dat wilden wij maar al te graag, want wanneer kom je nou in een Oud-katholieke kerk? Het is een oude geloofsgemeenschap, die geen paus erkent en evenmin het celibaat. Er zijn zelfs vrouwelijke priesters. Verder lijken ze in bijna alles op de Rooms-katholieke kerk. De prachtige binnenkant van de kerk liet o.a. ook de hoge kerkramen zien met portretten van mensen, die financieel en bij onderhoud de kerk hadden gesteund; zij waren allen afgebeeld in kledij van vroeger jaren. Het is een meer moderne kerk dan de tegenwoordige Rooms-katholieke kerk en er zijn er diverse van in heel Nederland te vinden. Het was heel interessant om hier even binnen te hebben mogen kijken en bedankten de aardige dame hier heel hartelijk voor.


De tijd gaat verder, dus gaan we langs de Korenbeurs, Tempel en Bibliotheek en zien we aan de overkant van de brug een huis, waarop de Rotterdamse dichter/schrijver Piet Paaltjens op de zijgevel van het huis een prachtig gedicht heeft geplaatst. We komen nu langs de Lombardsteeg, waar je vroeger je spullen bij de lombard (lommerd) te koop kon aanbieden als je krap bij kas zat en eventueel weer terug kon kopen wanneer je weer over wat meer geld beschikte. We vervolgden de weg via de Hoogstraat (echt omhoog) naar het 16e eeuwse centrum met stadhuis, waar we even pauze hielden voor koffie/thee met overheerlijk appelgebak. De pauze was best welkom want we gingen onze voetjes goed voelen door het lopen over alle kinderhoofdjes – asfalt was alleen voor gemotoriseerd verkeer.


Na de pauze gingen we weer verder en zagen we de Sint Janskerk uit 1425 in de Nieuwstraat. Wat ooit een kerk was, is sinds 1940 het Stedelijk Museum van Schiedam. Maar we moeten nog verder en komen lang het museum van de Coöperatie, waar onze moeders vroeger de boodschappen waarschijnlijk deden. We passeren het Jenever-museum en de Waterstaatskerk van 1822, mooie grachtenpakhuizen bij de Lange Haven en aan het eind Grand Café Dudok. Nog even het nieuwe winkelcentrum bij het Broersveld (afgeleid van Broedersveld) bekijken en na vele uren weer richting station, metro of auto.


We hebben Schiedam leren kennen als een oude bezienswaardige stad met heel veel kerken, molens en prachtige gebouwen, waar veel over te vertellen was. Het was echt de moeite waard en bedankten onze gids Don dan ook heel hartelijk voor zijn uitgebreide uitleg over deze stad aan de Schie.


Riet Scheffers en Petra Korver.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech