Welcome to Ex- act KM   Click to listen highlighted text! Welcome to Ex- act KM Powered By GSpeech

50 jaar vrouw in de Koninklijke Marine

logo 90Concert Marinierskapel
Tentoonstelling Marinemuseum
Receptie Van Ghentkazerne
Reünie "der oudsten"
Reünie Amsterdam

Alles stond in het teken van:

50 jaar vrouw in de Koninklijke Marine.

In 1972 was de vereniging van ex- en actief dienende vrouwelijke militairen der Koninklijke Marine (Ex- act KM) opgericht met als eerste voorzitter mevr. Liesbeth Takken-Achterkamp.
In 1994 was mevr. Sandra Hessing-Klaassen voorzitter.

Er was een klus te klaren dus werd er een reünie commissie samengesteld. De leden van de commissie waren: Sandra Hessing-Klaassen, Ursel Kriekjes, Jannie Lahuis, Jos Jacobs-Plaizier, Annebart Jonker, Magda Langbroek, Toos Beurskens-Vergeer en Jenny Buikhuizen.

001 commissie kl

Het eerste evenement was al op 17 juni 1994:

Een concert van de Marinierskapel

o.l.v. Gert D. Buitenhuis.

Traditioneel werd het concert begonnen met het Wilhelmus en daarna de Marvamars. Als derde speelde ze de Overture Donna Diana. Op speciaal verzoek werd de Bolero van Ravel gespeeld.
Na de pauze volgt de vermaarde muziekale show met daarin een optreden van de Vocalgroep Sisters. Door de veelzijdigheid aan muziek die ten gehore gebracht werd was er voor elk wat wils.

002 concert kl

Tentoonstelling "Panty's, Pumps en Lipstick"

003 tentoonstelling kl De volgende feestelijke gelegenheid was op 22 oktober 1994. De opening van de tentoonstelling "Panty's, Pumps en Lipstick" in het Marinemuseum. De Marva had geschiedenis geschreven tot 1982. In dat jaar werd de Marva opgeheven. We werden geïntegreerd in de Koninklijke Marine. Op de kleding verdween ook de blauwe uitmonstering. Het werd goud of zilver, hetgeen bij de dienstgroep hoorde. In deze tentoonstelling werd de verandering die onze kleding in de loop van de jaren had ondergaan getoond.
Van rok tot lange broek.
Van lage veterschoenen tot pumps.
Van dikke zwarte kousen met jarretel tot panty.
De ouderen onder ons herinneren zich en praten nog steeds over de "black out" die ze moesten dragen. Dit was een zwarte broek met wat langere pijpjes die het zicht op het blote bovenbeen en het ondergoed moest ontnemen.

007 panty kl 008 panty kl 009 panty kl 010 panty kl

 

 

Zo langzamerhand zijn we aangekomen bij de datum 31 oktober 1994. Alle aandacht van de commissie was nu gericht op deze dag.

Voor deelnemers uit het buitenland werd gedurende de week van 31 oktober tot en met 4 november een speciaal programma samengesteld, bijvoorbeeld een excursie naar het Marinemuseum.
Men kon gebruik maken van logeeradressen die zich beschikbaar hadden gesteld.

50 jaar vrouw in de Koninklijke Marine

Op 31 oktober 1994 was het voorbereiden klaar. De dag van "50 jaar vrouw in de Koninklijke Marine" was aangebroken. Er was een receptie voor genodigden georganiseerd in de Van Ghentkazerne. Niet zomaar een receptie.
Op deze dag werd:
-Een genummerde gelegenheidsenvelop uitgegeven.
-In 1948 was er een wervingsfilm gemaakt. Vandaag was de première van de nieuwe film.
-Er werd een bundel met marva-liedjes aangeboden.
-Het boek "Bij de Marva" werd aangeboden.

De bundel met marva-liedjes werd aangeboden aan de nabestaande van de verzamelaarster, mevr. Ank Bokma.

011 bundel kl

In aanwezigheid van de Staatsecretaris van Defensie, Drs. J.Ch. Gmelich Meijling, nam de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten en tevens onze beschermheer vice-admiraal N.W.G. Buis het eerste exemplaar van "Bij de Marva", geschreven door Dr. Anita van Dissel, in ontvangst.

012 boek kl 013 boek kl 014 boek kl

Na het officiële gedeelte was er tijd om onder het genot van een drankje en hapje na te praten over alle mooie dingen die we hebben meegemaakt.

Reünie "der oudsten"

Tijd om te ontspannen was er niet voor de commissie. De laatste loodjes voor de grote reünie waren aangebroken, maar eerst nog op 3 november 1994 de kleine reünie "der oudsten".
Deze vond plaats in motel Biltsche Hoek in De Bilt. Hiervoor waren uitgenodigd alle ex-marva's die voor 1955 in dienst waren gekomen.
Helaas is daar geen documentatie van, maar het zal zeker gezellig geweest zijn.

De grote reünie

De dag van de grote reünie was aangebroken. In aanloop naar de reünie was er naast de gebruikelijke massa werk die een reünie met zich mee brengt nog een ander probleem dat zich voor deed.
De locatie was geen punt van discussie, het Huishoudelijkgebouw in Amsterdam. Maar het aantal reünisten dat verwacht werd was wel een dingetje. Dat paste niet in het gebouw en al gauw werd er voor een evenementen tent gekozen die voor het gebouw neergezet moest worden. De Boer tenten is een begrip hiervoor, maar het prijskaartje was wel erg hoog.
Ooit heb ik mijn chef eens horen roepen toen ik iets voor hem geregeld had: "hoe is je dat gelukt, vrouwen netwerk zeker, daar bemoei ik me niet mee". Hetzelfde vrouwennetwerk bracht de oplossing. De Koninklijke Landmacht was in het bezit van zo'n grote tent en ja, die mochten we gebruiken als we zelf voor de opbouw zouden zorgen. Dat was geen probleem, de CLD van Amsterdam deed een beroep op en klas leerlingen en het probleem was opgelost.

015 reunie kl De catering en muziek waren geregeld. De stand was opgezet en daar werd een jubileum verjaardagskalender te koop aangeboden. De reünisten konden komen en dat deden ze ook. Dames van alle leeftijden liepen door het gebouw en tent op zoek naar baksmaten en oud collega's. Het enige dat de commissie nu nog kon doen was vragen beantwoorden en bijsturen indien nodig.

De herkenning van: "hallo ben jij ook hier, hoe gaat het" en "Hallo wat doe jij bij deze baas" en alles wat daar tussen in zit werd die dag besproken. Adressen werden uitgewisseld en afspraken werden gemaakt om elkaar snel weer te zien. De fotoboeken ondersteunde het "weet je dat nog" gehalte. En laten we vooral de foto's van onze kinderen die volop bewonderd werden niet vergeten.016 reunie kl

Ineens komt vadertje tijd om de hoek. Het was voorbij. De reünie commissie kon tevreden terugkijken. De voetjes konden omhoog en het huzarenstukje was afgeleverd.

Omdat ik niet meteen naar huis kon liep ik nog even rond. De tent was leeg. De festiviteiten waren voorbij. Het jubileum jaar was afgelopen.

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech